Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grecka musaka pachnąca tymiankiem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Bakłażany pokrój na półplasterki, posól i odstaw. Gdy puszczą sok, opłucz i osusz. Zrumień na suchej patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki pokrój na grubsze plasterki.
Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, dodaj cebulę i czosnek. Wymieszaj z przyprawami, wlej wino. Duś ok. 10 minut. Dodaj kukurydzę. Pomidory umyj, osusz, pokrój w plasterki. Piekarnik nagrzej do 180oC.
Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Układaj warstwami: 1/2 bakłażanów, następnie ziemniaki wymieszane z mięsem, resztę bakłażanów, plastry pomidorów.
Wierzch musaki polej sosem beszamelowym. Przykryj folią, wstaw do piekarnika, piecz ok. 30 minut. Zdejmij folię i piecz ok. 10 minut (aż wierzch smakowicie się zrumieni).
Wersja bez mięsa
Jeśli przyrządzasz to danie dla wegetarian, mięso zastąp większą ilością warzyw. Oprócz podsmażonych bakłażanów przygotuj plasterki cukinii i krążki słodkiej cebuli. Wykorzystaj też pasternak i marchew (oczyść je, pokrój na grube plasterki i podsmaż na oliwie lub oleju).
Jeśli chcesz, by w zapiekance było więcej zdrowego białka, jedną warstwę ułóż z kosteczek tofu podsmażonego na oleju rzepakowym.Źródło: Naj