Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki duszone w czerwonym winie"
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5670
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5670
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Składniki
Do garnka wlej czerwone wino. Dodaj cukier, laskę cynamonu, goździki i skórkę cytrynową. Przykryj i doprowadź do wrzenia. W tym czasie gruszki umyj, wytrzyj do sucha, wydrąż od spodu gniazda nasienne. Obierz ze skórki, zostawiając ogonek.
Ew. zetnij plasterek miąższu od spodu, aby gruszki stały potem stabilnie w miseczkach. Gruszki włóż do syropu. Wlej koniak i ponownie doprowadź do wrzenia.
Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut, w zależności od ich wielkości, uważając by się nie rozgotowały. Po ugotowaniu gruszki pozostaw w syropie do całkowitego wystudzenia.
Płatki migdałowe wsyp na mocno rozgrzaną patelnię, mieszając zrumień, przesyp na talerzyk i wystudź. Zimne gruszki ustaw w miseczkach. Do każdej nalej trochę winnego syropu. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi. Serwuj np. z lodami waniliowymi.Źródło: Naj