Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w cieście biszkoptowym"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 14
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 37
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 197
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 14
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 37
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 197
Składniki
Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń, odłóż go do ciasta. Strączek wanilii włóż do garnka. Wlej do niego wino. Wsyp cukier i wrzuć ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia.
Gruszki umyj, obierz, pozostaw ogonki. Owoce włóż do wrzącej zalewy. Gotuj razem jeszcze 15 minut. Potem zdejmij z ognia. Gruszki wystudź w zalewie.
Jajka ubij z cukrem pudrem oraz rdzeniem wanilii. Ciągle mieszając mikserem, dodawaj na przemian małe porcje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz oleju.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto biszkoptowe. Gruszki wyjmij z zalewy, osusz.
Owoce ustaw w tortownicy z ciastem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz ok. 40 minut.
Przed podaniem wierzch ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem albo posmarować dżemem. Wcześniej go podgrzej i przetrzyj przez sitko.Źródło: Naj