Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki z kandyzowanymi owocami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
30 dag cukru wsyp do rondla, zalej litrem wody. Dodaj przyprawę korzenną do grzanego wina. Jeśli nie masz gotowej mieszanki, wrzuć do rondla goździki oraz po szczypcie cynamonu i zmielonej wanilii. Doprowadź całość do wrzenia.
Gruszki umyj, obierz. Pozostaw ogonki. Włóż owoce do wrzącej zalewy. Rondel zdejmij z og nia. Pozostaw gruszki w syropie do wystudzenia (około 60 minut).
Kandyzowane lub suszone owoce pokrój w kosteczkę. Przygotuj 4 białe nitki. Nawlecz na nie pokrojone owoce, tworząc 4 sznury koralików.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kremówkę wlej do garnuszka, wsyp pozostały cukier. Dodaj roztarte ziarenka z połowy laski wanilii. Gotuj chwilę, cały czas mieszając. Budyń rozrób w kilku łyżkach mleka, wlej do kremówki. Gotuj do zgęstnienia.
Przestudzone gruszki zanurzaj w polewie, pozostaw do ocieknięcia, ułóż na talerzykach. Każdą gruszkę udekoruj koralikami z owoców. Polej gęstym sosem budyniowo-śmietanowym.
Przygotuj gęsty syrop z wody i cukru. Na wrzątek wrzuć pokrojone na małe kawałki owoce (np. jabłka, gruszki). Gotuj w syropie, aż zmienią barwę na brązową. Wyjmij, osącz i ostudź. Przechowuj w słoiczku.
czas ok. 30 min; porcja – 490 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety