Do góry

Desery Przepis na:

Gruszkowe górki

Gruszkowe górki

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1213

Dodano:

Odsłon: 434

Czyli pyszne, czekoladowe ciasto kruche z dojrzałymi, słodkimi gruszkami i kleksem bitej śmietany :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki czubate kakao
  • 2 łyżki czubate cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Składniki na gruszkowe nadzienie:
  • 5-8 średnich dojrzałych gruszek (wykorzystałam 5, ale proponuję więcej ???? )
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kaszy manny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruszkowe górki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekam 20 minut.
    W tym czasie przygotowuję farsz gruszkowy.
    Gruszki myję, obieram, kroję na ćwiartki. Następnie usuwam gniazda nasienne i kroję ćwiartki w kostkę. Do pokrojonych gruszek dodaję cynamon i kaszę mannę (jeżeli gruszki nie są dostatecznie dojrzałe i słodkie, można dodać do smaku cukru pudru).
    Rozwałkowuję również drugą część ciasta na wielkość blaszki.
    Gruszki wykładam po łyżce tworząc „górki”.

  2. Pomiędzy poszczególnymi górkami zostawiam około 1-2 cm przerwy (przed wyłożeniem gruszek dobrze jest mniej więcej zaplanować, ile górek nam powstanie, żeby farsz podzielić w miarę równo).
    Na gruszki kładę drugą część ciasta i dociskam w wolnych przestrzeniach pomiędzy gruszkami, tworząc w ten sposób „górki”.
    Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę kolejne 30 minut w 180 stopniach.
    Przed podaniem ciasto dekoruję bitą śmietaną.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń