Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-08-2013
Ten przepis chodził za mną od jakiegoś czasu. Pamiętam te grzybki jeszcze z dzieciństwa. Są nieco pracochłonne, dlatego zabrałam się za ich przygotowanie właśnie w ten długi weekend:) wyszły super smaczne i śliczne :) Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy i miałam mały problem z ich przygotowaniem. Dlatego dziś publikuje ten przepis w wykonaniu krok po kroku:)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.
Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części
Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,
a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.
Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki) Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.
Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.
Pozostawiamy do wystudzenia
Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.
Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.
Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie,
następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.