Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-08-2013
Ten przepis chodził za mną od jakiegoś czasu. Pamiętam te grzybki jeszcze z dzieciństwa. Są nieco pracochłonne, dlatego zabrałam się za ich przygotowanie właśnie w ten długi weekend:) wyszły super smaczne i śliczne :) Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy i miałam mały problem z ich przygotowaniem. Dlatego dziś publikuje ten przepis w wykonaniu krok po kroku:)
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.
Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części
Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,
a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.
Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki)
Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.
Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.
Pozostawiamy do wystudzenia
Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.
Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.
Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie,
następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dzisiaj na moim blogu przepis autorski w wykonaniu mojego syna i synowej. Su...
Odsłon: 5597
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51016
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 26
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 154
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 368
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51016
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 26
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 154
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 368
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.
Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części
Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,
a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.
Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki) Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.
Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.
Pozostawiamy do wystudzenia
Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.
Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.
Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie,
następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepisy Desery
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Desery
Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami
Desery
Ciasto z truskawkami na zimno
Muffinki z jabłkami
Zachcianki ? Macie ochotę na coś słodkiego ? Przepyszne babeczki lepsze niż...
Odsłon: 11
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Przepyszne muffinki z masłem orzechowym, zawsze piekę je z podwójnej ilości s...
Odsłon: 23