Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz prowansalski z owczym serem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cukinie opłucz, potnij w grubą kostkę. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, od reszty gałązek oderwij listki i igiełki, drobno je posiekaj. Pomidory umyj, ponakłuwaj w kilku miejscach. Zanurz we wrzącej wodzie. Po chwili wyjmij je, obierz, usuń pestki, miąższ grubo pokrój. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Kostki bakłażana opłucz, osącz. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dołóż paprykę, cukinie i bakłażan. Dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw bulionem w proszku, solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj. Duś ok. 10 minut. Pod koniec dołóż sparzone pomidory.
Potrawkę posyp posiekanymi ziołami. Potem wymieszaj z czarnymi oliwkami i przełóż do żaroodpornej formy. Wierzch posyp pokruszonym owczym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i ustawionego na funkcję grillowanie. Potrawkę trzymaj w piekarniku 3-5 minut, aż wierzch z sera ładnie zrumieni się. Przed podaniem danie udekoruj odłożonymi gałązkami ziół.
ok. 35 minut. 1 porcja 240 kcal.Źródło: Tina