Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gwiazda z makiem"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Składniki
ok. 90 minut.
W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włożyć resztę mąki i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wymieszać mikserem.
Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić, by podrosło.
Białko ubić na sztywną pianę. Odłożyć 1 łyżkę piany, resztę wymieszać z masą makową. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na pergaminie na dwa identyczne koła. Na jeden placek wyłożyć masę makową.
Brzegi placka posmarować pozostałym białkiem. Przykryć drugim plackiem i docisnąć na brzegach. Pośrodku położyć malutką miseczkę, by wyznaczała środek. Zrobić na cieście 16 promienistych nacięć. Łapać jednocześnie dwa kawałki ciasta i, wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz, sklejać w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie chcą się skleić, posmarować je białkiem.
Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec ok. 30 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować kandyzowanymi wisienkami.Źródło: Życie na gorąco