Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie prosty przepis na pyszne pączki z chrupiącą skórką, delikatnym, puszystym wnętrzem i domowym lukrem
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5150
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29573
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19146
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 896
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5150
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29573
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19146
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 896
Składniki
Na filmie poniżej możecie zobaczyć wykonanie :) Zmieszaj drożdże (użyłam suchych) z przesianą mąką i cukrem. Wlej ciepłe mleko (około 40 stopni), wyrabiaj przez 3 minuty (ciasto będzie przyklejać się do dłoni, ale to jest właśnie porządane – tak działa gluten). Potem dodaj olej i nalewkę (malinowa dodaje pączkom znakomitego pomaku). Po co dodawać do pączków alkohol? Dzięki temu składnikowi wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, aż wchłonie dokładnie cały tłuszcz i będzie nieco lepiej odklejać się od miski. Przykryj miskę ręcznikiem i odłóż całość w ciapłe miejsce (40 stopni) – np. koło grzejnika. Ja zawsze dodatkowo opatulam ciasto kocem. Zostaw na 1,5 godziny, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie 1,5 godziny uderz ciasto, aby się odpowietrzyło i zostaw na kolejne 1,5 godziny w cieple. Teraz możemy przejść do wykrawania pączków. Uderz je raz jeszcze i wyłóż na stolnicę obsypaną porządnie mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 1-1,5cm i wykrój pączki. Wyłóż je delikatnie na blaszkę obsypaną mąką, przykryj ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę w cieple, aby jeszcze wyrosły. Czas na smażenie! Rozgrzej olej (aby sprawdzić, czy jest gotowy na przyjęcie pączków wrzuć do niego kawałek ciasta – jeśli zaczyna się smażyć, możemy wrzucać nasze maleństwa). Pączki smażą się bardzo szybko – wystarczy minuta z jednej strony. Aby uzyskać jasny pasek w środku pączka, smaż je najpierw na wyrośniętej stronie. Po usmażeniu odłóż pączki na ręcznik papierowy, aby nieco odciekły z tłuszczu. Gdy wystygną, można obsypać je cukrem pudrem, nadziać marmoladą czy budyniem lub polać lukrem