Do góry

Desery Przepis na:

Idealne wegańskie pączki

Idealne wegańskie pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 92

Dodano:

Odsłon: 658

Niesamowicie prosty przepis na pyszne pączki z chrupiącą skórką, delikatnym, puszystym wnętrzem i domowym lukrem

Składniki

  • 500g mąki pszennej typu 550
  • 300ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 85g cukru
  • 50g oleju + 1,2 litra do smażenia
  • 25g drożdży instant (lub 45g świeżych, wtedy należy sporządzić zaczyn)
  • 2-3 łyżki mocnej nalewki malinowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na filmie poniżej możecie zobaczyć wykonanie :)

    Zmieszaj drożdże (użyłam suchych) z przesianą mąką i cukrem. Wlej ciepłe mleko (około 40 stopni), wyrabiaj przez 3 minuty (ciasto będzie przyklejać się do dłoni, ale to jest właśnie porządane – tak działa gluten). Potem dodaj olej i nalewkę (malinowa dodaje pączkom znakomitego pomaku). Po co dodawać do pączków alkohol? Dzięki temu składnikowi wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia.

    Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, aż wchłonie dokładnie cały tłuszcz i będzie nieco lepiej odklejać się od miski. Przykryj miskę ręcznikiem i odłóż całość w ciapłe miejsce (40 stopni) – np. koło grzejnika. Ja zawsze dodatkowo opatulam ciasto kocem. Zostaw na 1,5 godziny, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Po upływie 1,5 godziny uderz ciasto, aby się odpowietrzyło i zostaw na kolejne 1,5 godziny w cieple.

    Teraz możemy przejść do wykrawania pączków. Uderz je raz jeszcze i wyłóż na stolnicę obsypaną porządnie mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 1-1,5cm i wykrój pączki. Wyłóż je delikatnie na blaszkę obsypaną mąką, przykryj ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę w cieple, aby jeszcze wyrosły.

    Czas na smażenie! Rozgrzej olej (aby sprawdzić, czy jest gotowy na przyjęcie pączków wrzuć do niego kawałek ciasta – jeśli zaczyna się smażyć, możemy wrzucać nasze maleństwa).

    Pączki smażą się bardzo szybko – wystarczy minuta z jednej strony. Aby uzyskać jasny pasek w środku pączka, smaż je najpierw na wyrośniętej stronie. Po usmażeniu odłóż pączki na ręcznik papierowy, aby nieco odciekły z tłuszczu. Gdy wystygną, można obsypać je cukrem pudrem, nadziać marmoladą czy budyniem lub polać lukrem

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 No to teraz już pozamiatane ;)
Jak tu się uwolnić od tych kalorii hehehe, no dziś się nie da.
Od jutra post xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 lutego 2018 Ta wersja pączków jest przepyszna,kiedyś jadłam i polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń