Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków, który stanowi podstawę tortów i wielu słodkości. To ciasto jest jednym z najstarszych na świecie o prawdziwie królewskim rodowodzie. Pierwsze przepisy mają nawet prawie 1000 lat! Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla ciebie biszkopt siostry Anastazji, który jest lekki i puszysty, co jest zasługą dokładnie ubitych białek. Jednocześnie to przepis na ciasto proste, sprawdzone, do zrobienia nawet bez większego doświadczenia w kuchni.
Proponowany przez nas przepis na biszkopt siostry Anastazji to jeden z klasycznych wypieków, który zachwyca prostotą wykonania. Nie musisz go mieć pod ręką, żeby zapamiętać proporcje składników – wystarczy po 300 gramów mąki tortowej, cukru pudru i miękkiego masła na 6 jajek. Do tego po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ekstraktu waniliowego, a także dodatkowe składniki do natłuszczenia i oprószenia formy. Te proporcje są nie tylko łatwe do zapamiętania, ale też sprawiają, że biszkopt zawsze się udaje – nawet osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem.
W przepisie wykorzystuje się miękkie masło, cukier puder oraz mąkę tortową, które nadają ciastu maślanego smaku i lekkiej struktury. Dodatek ekstraktu waniliowego sprawia, że wypiek nabiera subtelnej, aromatycznej nuty. Całość wieńczy ubita na sztywno piana z białek — to właśnie ona nadaje ciastu charakterystycznej lekkości.
Ciasto na biszkopt z 6 jajek siostry Anastazji możesz przygotować zarówno w większej, jak i mniejszej formie. Idealnie sprawdzi się do tortownicy 24-26 cm. Po upieczeniu przekroisz go swobodnie na 3 blaty i przełożysz kremem, np. czekoladowym.
Absolutną podstawą jest przygotowanie składników (masła i jajek) w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej się połączą, a masa będzie jednolita oraz stabilna. . Ucieranie masła z cukrem pudrem wymaga cierpliwości. Masa powinna zrobić się puszysta i zdecydowanie jaśniejsza, co może potrwać kilka minut. Cierpliwość popłaca – dzięki temu zrobisz delikatne, lekkie i puszyste ciasto tortowe siostry Anastazji. Żółtka dodawaj pojedynczo, cały czas miksując. Z kolei mąkę i proszek do pieczenia przesiej wcześniej, aby nie powstały grudki. Wmieszaj je do ciasta partiami, miksując na małych obrotach lub mieszając szpatułką – tylko do momentu połączenia.
Nie byłoby też puszystego biszkoptu z 6 jajek gdyby nie ubicie piany na sztywno. Przygotuj sobie suchą i czystą miskę. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać na wysokich obrotach. Nie przerywaj miksowania w trakcie, aby piana nie opadła. Kiedy zrobi się sztywna i lśniąca, a do tego nie będzie spływać po bokach miski – jest gotowa. Wystarczy ją delikatnie wmieszać do ciasta na biszkopt z pomocą szpatułki silikonowej albo łyżki.
Biszkopt siostry Anastazji piecze się w temperaturze 180°C w trybie góra-dół, bez termoobiegu. Wystarczy 35-40 minut, ale wszystko zależy od konkretnego piekarnika. Nie otwieraj drzwiczek przez pierwsze 30 minut, bo nagły spadek temperatury może spowodować, że ciasto opadnie. Kontroluj czas pieczenia. Najpewniejszą metodą jest test suchego patyczka. Wbij w środek ciasta drewniany patyczek lub wykałaczkę – jeśli po wyjęciu jest suchy, biszkopt jest gotowy. Jego powierzchnia powinna być sprężysta i lekko odchodzić od boków formy.
Aby biszkopt nie opadł, sekret tkwi w dokładnym ubiciu białek i delikatnym połączeniu piany z resztą masy. Warto wyłożyć też dno tortownicy papierem do pieczenia albo natłuścić ją masłem i posypać bułką tartą.
Upieczony biszkopt siostry Anastazji należy wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, a następnie oddzielić nożykiem od brzegów formy. Można go wyjąć od razu lub odwrócić formę do góry dnem i wystudzić w tej pozycji. To sprawia, że ciasto pozostaje równe i nie opada w środku.
Teraz wystarczy przełożyć go ulubionym kremem albo owocami i ciasto gotowe!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2503
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1054
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1369
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7211
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2503
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1054
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1369
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7211
Składniki
Podgrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Umieść miękkie masło, cukier i ekstrakt waniliowy w misce i utrzyj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem upewniając się, że zostały dobrze wchłonięte. Wsyp partiami przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Pilnuj, by nie powstały grudki! Miksuj wszystko razem przez kilka minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
W osobnej misce ubij białka na sztywną i lśniącą pianę. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej masę i włóż ją do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika. Piecz przez 40 minut – do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.