Do góry

Desery Przepis na:

Imbirowiec z gruszką

Imbirowiec z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 600 Ocena: 10804

Dodano:

Odsłon: 176

Doskonałe,lekko rozgrzewające ciasto ucierane z gruszką.

Składniki

  • masło lub margaryna 180 g
  • cukier 220 g
  • 4 jajka
  • mąka pszenna 340 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 2 duże gruszki Konferencja
  • sok z cytryny
  • sezam do posypania
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 20-21 cm.
    Mąkę mieszamy z proszkiem i imbirem.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Stopniowo dodajemy po jednym jajku i mąkę.
    Dokładnie wszystko mieszamy.
    Gruszki obieramy, wydrążamy i kroimy w grube plastry ( około 1-2 cm).
    Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
    Połowę ciasta przekładamy do formy, następnie
    koliście układamy plastry gruszki.
    Wykładamy resztę ciasta. Wierzch posypujemy sezamem.
    Ciasto pieczemy w 180 C około 60-70 minut.
    Ciasto jest dość wysokie, dlatego jak środek będzie płynny a boki podpieczone to zmniejszam temperaturę do 175 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń