Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe,lekko rozgrzewające ciasto ucierane z gruszką.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9648
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 482
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9648
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4462
Składniki
Tortownica 20-21 cm. Mąkę mieszamy z proszkiem i imbirem. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy. Gruszki obieramy, wydrążamy i kroimy w grube plastry ( około 1-2 cm). Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Połowę ciasta przekładamy do formy, następnie koliście układamy plastry gruszki. Wykładamy resztę ciasta. Wierzch posypujemy sezamem. Ciasto pieczemy w 180 C około 60-70 minut. Ciasto jest dość wysokie, dlatego jak środek będzie płynny a boki podpieczone to zmniejszam temperaturę do 175 C.