Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłeczne fale Dunaju w polewie"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
ok. 75 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, od razu posypać cynamonem. Masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dolać 75 ml mleka i dobrze wymieszać ciasto mikserem. Podzielić je na dwie połowy. Do jednej dodać kakao oraz 3 łyżki mleka.
Blachę (34x38 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciemne ciasto. Przykryć je warstwą ciasta jasnego i lekko przemieszać widelcem. Wierzch posypać kawałeczkami jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Wystudzić.
Śmietanę mocno podgrzać. Wrzucić do niej połamaną na kawałeczki gorzką czekoladę. Mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Wystudzić. Ciasto oblać polewą czekoladową. Kiedy zastygnie, wierzch ciasta udekorować paseczkami stopionej białej czekolady. Odstawić do zastygnięcia.
Porcja: 490 KCAL.Źródło: Życie na gorąco