Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 6913

Ciasto jest niezwykle kruche, kawałki jabłek wprost rozpływają się w ustach a zapach- powalający :D

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 300 gram mąki
  • 200 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • bułka tarta
  • 10-12 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki.
    Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki.
    Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
    Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam cząstki jabłek, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
    Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka. Wierzch ponownie nakłuwam widelcem.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 minut. Upieczone wyjmuję, posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń