Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik babci Jadzi, palce lizać!

Jabłecznik babci Jadzi, palce lizać!

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 2356

Dodano:

Odsłon: 5857

Jabłecznik Babci Jadzi jest przepyszny , nie musisz podpiekać ciasta ,aby go zrobić. Przepis jest od 7o lat w naszej rodzinie . Każdy przyjeżdża do Babci Jadzi ,aby go spróbować .Teraz i ty go możesz zrobić i czuć się jak u Babci Jadzi. Zapraszam do obejrzenia filmu na YouTube.

Składniki

  • Na ciasto
  • mąka pszenna 500 g
  • masło 180 g
  • cukier 180 g
  • jajka 2
  • proszek do pieczenia 12 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • kwaśna śmietana 2 łyżki
  • farsz jablkowy
  • jabłka reneta 2 kg
  • sok z cytryny 1
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik babci Jadzi, palce lizać!

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia ,cukier i cukier waniliowy wszystko to zamieszać. Masło utrzeć na tarce o grubych oczkach podsypując co jakiś czas mąką . Masło ma być zimne. Następnie zamieszać ręką ,tak, aby nasze masło połączyło się z mąką. Teraz dodaj jajka oraz 2 łyżki śmietany. Wszystko to zarabiaj ręcznie. Jak już składniki się dobrze połączyły przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiaj do momentu ,aż ciasto będzie elastyczne.

  2. Zawiń w folie spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

  3. Ciasto wyciągnij z lodówki podziel na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.
    Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni funkcja góra, dół .
    Jabłka obierz ,utrzyj na grubych oczkach tarki.
    Skrop sokiem z cytryny dodaj mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 40 na 24 wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i posyp mąką.

  4. Większa część ciasta rozwałkuj przełóż do formy ,boki poobcinaj.
    Ciasto ponakłuwaj widelcem podsyp kaszą manną .Na ciasto wyłóż przygotowane jabłka .Wyrównaj.
    Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj i zrób kratkę na jabłkach.

  5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni funkcja góra, dół. Pieczemy w tej temperaturze na środkowej półce przez 30 minut potem przykrywamy papierem i jeszcze pieczemy 10 minut.
    Uwaga! Każdy piekarnik inaczej piecze.

    Zapraszam na mój kanał do obejrzenia filmu.





    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń