Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik jaglany

Jabłecznik jaglany

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 289

Dodano:

Odsłon: 3121

Zainspirował mnie przepis, który znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej. Postanowiłam go nieco zmodyfikować, no i efekt miło mnie zaskoczył.

Składniki

  • kasza jaglana 400 g
  • mleko 900 ml
  • jabłka 6 szt.
  • jajka 2 szt.
  • dżem z pigwy lub mus jabłkowy słoik 250-280 g
  • rodzynki - garść
  • cynamon 2 łyżki
  • cukier waniliowy - torebka
  • kruszonka - opcjonalnie
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę razem z rodzynkami i cukrem waniliowy gotujemy na mleku, aż do całkowitego wchłonięcia.

  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i łączymy z dżemem.

  3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.

  4. Do przestudzonej kaszy dodajemy żółtka i ubite białka. Delikatnie mieszamy.

  5. Blachę do ciasta (o wymiarach 25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy około 3/4 objętości przygotowanej kaszy. Masę pokrywamy jabłkami, a na jabłka kruszymy dłońmi pozostałą część kaszy.
    Ja dodatkowo dodałam jeszcze kruszonkę, która została mi z pieczenia poprzedniego ciasta.

  6. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
    Polecam szczególnie na ciepło.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 stycznia 2019 Fajny jabłeczniczek:) Biorę do książki i muszę wypróbować koniecznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń