Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 390
Dodano: 07.01.2019
Odsłon: 3245
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kaszę razem z rodzynkami i cukrem waniliowy gotujemy na mleku, aż do całkowitego wchłonięcia.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i łączymy z dżemem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Do przestudzonej kaszy dodajemy żółtka i ubite białka. Delikatnie mieszamy.
Blachę do ciasta (o wymiarach 25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy około 3/4 objętości przygotowanej kaszy. Masę pokrywamy jabłkami, a na jabłka kruszymy dłońmi pozostałą część kaszy.
Ja dodatkowo dodałam jeszcze kruszonkę, która została mi z pieczenia poprzedniego ciasta.
Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Polecam szczególnie na ciepło.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 07 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Świetnie wygląda, warto wypróbować :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 07 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Fajny jabłeczniczek:) Biorę do książki i muszę wypróbować koniecznie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz