Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik pod kokosową chmurka-Super przepis!

Jabłecznik pod kokosową chmurka-Super przepis!

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3070

Dodano:

Odsłon: 31525

Pyszny jabłecznik z bezą oraz z wiórkami kokosowymi, który znika z talerza w mgnieniu oka. Zapraszam na film na mój kanał na You Tube.

Składniki

  • Na ciasto
  • mąka krupczatka 250 g
  • mąka tortowa 150 g
  • 5 żóltek
  • skórka otarta z 1 cytryny bio
  • masło 200 g temperatura pokojowa
  • cukier 200 g
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 12 g
  • cukier waniliowy 15 g
  • wiórki kokosowe 100g
  • masa z bialek
  • białka 5
  • cukier puder 120 g
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe 3 kopiate lyżki
  • olej rzepakowy 100 ml
  • cukier waniliowy 1 op
  • budynie waniliowe bez cukru 2 op
  • masa na jablka
  • jabłka 8 szt Golden delicius
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 op
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki lub 1 kisiel cytrynowy
  • garść namoczonych wcześniej rodzynek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik pod kokosową chmurka-Super przepis!

Przygotowanie

  1. Mąkę połączyć z cukrami ,proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi i ze skórką cytryny, dodać pozostałe składnik, zagnieść ciasto . Podzielić na dwie nierówne części tak jak na fotce. Włożyć do zamrażalki na 1,5 godziny do zamrożenia ciasta ,gdyż ciasto potem będzie ucierane na tarce o grubych oczkach.

  2. Jabłka ,obieramy ucieramy na grubych oczkach tarki. Doprawiamy naszymi pozostałymi składnikami wrzucamy nasze rodzynki a na koniec dodajemy 2 łyżki mąki kartoflanej lub kisiel cytrynowy. Wszystko to zamieszać

  3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli dodać cukier puder ,dalej ubijać, dodać olej i nadal ubijamy na średnich obrotach na sam koniec dodać 2 budynie i wiórki kokosowe ,to wszystko lekko zakręcić mikserem.

  4. Włączyć piekarnik na 180 stopni funkcja góra, dół .Tortownicę o średnicy 28 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć formy o rozmiarach 36 na 20.Więszą część ciasta utrzeć na tarce o grubych oczkach ,wyłożyć nim formę uklepać podziurkować widelcem na to wyłożyć nasze przygotowane jabłka na jabłka rozprowadzamy masę z białek. Na górę utrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta. Dlatego ciasto musi być dość dobrze zamrożone. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra, dół i pieczmy na środkowej półce przez 35 minut, następnie przykrywamy papierem i pieczemy jeszcze 5 minut. Po upieczeniu ciasta pozostawiamy w zamkniętym piekarniku 5 minut i 5 minut w uchylonym piekarniku.
    Pamiętajmy ze każdy piekarnik inaczej piecze , mój mi trochę za bardzo podpieka ciasta.


    Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na Youtube Mangiare u Ewki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń