Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 4370
Dodano: 02.10.2013
Odsłon: 21889
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do pojemnika wsypujemy mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i rozdzielamy całość na 3 szklanki.
W blaszce (użyliśmy podłużnej ale najlepszy efekt uzyskamy w tortownicy lub naczyniu do tartej) musimy rozściełać papier do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na największych oczkach tarki a uzyskaną masę dzielimy na pół.
Do przygotowanej blaszki wsypujemy pierwszą szklankę sypkiej mieszanki. Na to rozkładamy pierwszą część startych jabłek. Posypujemy jabłka cynamonem i cukrem waniliowym. Kolejna szklanka zostaje wysypana na wierzch. Na to trafia druga część jabłek które przyprawiamy cynamonem i waniliowym cukrem. Całość zakrywamy zawartością ostatniej szklanki. Na wierzch układamy pokrojoną kostkę masła.
Ciasto pieczemy w piekarniku około godziny w temperaturze 180 stopni. Brązowa skorupka na wierzchu da nam znać że deser gotowy.
Inne pyszne ciasta w tym przepyszny jabłecznik z budyniem w linku pod wpisem:
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

gochna55 31 października 2016Zgłoś do usunięcia
Zawsze robiłam jedną warstwę jabłek - spróbuję Twojego przepisu, a dodaję troszkę goździków do cynamonu.0 Kto głosował? | Odpowiedz

srk76 09 października 2013Zgłoś do usunięcia
@konhambosBanalne ale pyszne. ...a jak masz jeszcze lody waniliowe to... mhmm mhmm :)
3 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 08 października 2013Zgłoś do usunięcia
Nigdy nie slyszalam o ciastach sypanych, ale wyglada tak apetycznie, ze jutro spróbuje...3 Kto głosował? | Odpowiedz