Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4100
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416137
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2788
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4100
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416137
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2788
Składniki
Cukier, mąkę, margarynę, smalec, jajo, i proszek do pieczenia ugniatać na stolnicy. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę 40 x 27 cm i podpiec na złoto.
W garnku ugotować 2 budynie na 500 ml mleka- by budyń był gęstszy. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie podsmażyć na patelni razem z cukrem do rozpuszczenia się cukru i sciemnienia jabłek. Na upieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, następnie na jabłka wylać ciepły budyń nie studzony, a na to wszystko dać drugą część ciasta albo rwać je kawałkami i "rzucać" na budyń żeby powstały takie "chmurki". Piec całość w 180st do podpieczenia się górnej warstwy ciasta.
Posypać cukrem pudrem.