Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 126

Dodano:

Odsłon: 9123

Rozpływa się w ustach :) :)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jabłecznik z budyniem

Przygotowanie

  1. Cukier, mąkę, margarynę, smalec, jajo, i proszek do pieczenia ugniatać na stolnicy. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę 40 x 27 cm i podpiec na złoto.

  2. W garnku ugotować 2 budynie na 500 ml mleka- by budyń był gęstszy. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie podsmażyć na patelni razem z cukrem do rozpuszczenia się cukru i sciemnienia jabłek. Na upieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, następnie na jabłka wylać ciepły budyń nie studzony, a na to wszystko dać drugą część ciasta albo rwać je kawałkami i "rzucać" na budyń żeby powstały takie "chmurki". Piec całość w 180st do podpieczenia się górnej warstwy ciasta.

  3. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jola52 18 grudnia 2016 Ciasto pięknie wygląda i na pewno jest pyszne. Bardzo lubię jabłeczniki i zrobię taki jabłecznik na święta, ale ciasto zastąpię herbatnikami lub krakersami. Zobaczymy co z tego mi wyjdzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń