Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z jabłkami na kruchym cieście z budyniem waniliowym i bezą
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22693
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22693
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Podpraż przez chwilę na patelni z łyżką masła i cynamonem do smaku (ok. 5 min)
Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch. Większą częścią ciasta wylep dno blaszki (średnica 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem a następnie wstaw do zamrażalnika. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i również wstaw do zamrażalnika. Białka ubij z cukrem i szczyptą soli.
Niepełną szklankę mleka (200 ml) wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie rozpuść proszek budyniowy w drugiej niepełnej szklance mleka (200 ml). Rozprowadzony w mleku budyń wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń. Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na ciasto podprażone wcześniej jabłka. Na jabłka wylej gorący budyń i rozprowadź. Na budyń wyłóż ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą cześć ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.