Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem i bezą

Przepis dnia 2020-09-10
Jabłecznik z budyniem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 3051

Dodano:

Odsłon: 966

Pyszne ciasto z jabłkami na kruchym cieście z budyniem waniliowym i bezą

Składniki

  • 2-3 jabłka (ok. 300 g)
  • 1 łyżka masła
  • Cynamon
  • 1 szklanka mąki krupczatki lub tortowej (160 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru drobnego (50 g)
  • szczypta soli
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik z budyniem i bezą

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
    Podpraż przez chwilę na patelni z łyżką masła i cynamonem do smaku (ok. 5 min)

  2. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki.
    Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch.
    Większą częścią ciasta wylep dno blaszki (średnica 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ponakłuwaj widelcem a następnie wstaw do zamrażalnika.
    Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i również wstaw do zamrażalnika.
    Białka ubij z cukrem i szczyptą soli.

  3. Niepełną szklankę mleka (200 ml) wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie rozpuść proszek budyniowy w drugiej niepełnej szklance mleka (200 ml).
    Rozprowadzony w mleku budyń wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń.
    Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na ciasto podprażone wcześniej jabłka.
    Na jabłka wylej gorący budyń i rozprowadź.
    Na budyń wyłóż ubitą pianę z białek.
    Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą cześć ciasta.
    Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Kurcze, zawsze człowiek coś przegapi i dopiero, jak jest to "Danie Dnia", to można się dowiedzieć ;) SUPER ciacho, pycha, mniam, mniam :)) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń