Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z budyniem i jabłkami. Ciasto z cytrynowym lukrem, jest kruche i bardzo dobre.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
ciasto-Masło zmiksować z cukrem, żółtkami i serkiem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Zagnieść, poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.
budyń- Na mleku ugotować budyń i ostudzić do letniego mieszając co jakiś czas. Wmieszać rozkłócone żółtka i posmarować surowe ciasto.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki potem na cienkie plasterki.
Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać i wyłożyć na budyń.
beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń, posypać orzechami i szpatułką wymieszać ale nie długo. Wyłożyć na jabłka, rozsmarować i łyżką poklepać, tworząc "góry doliny"
Piec ok.70 min. w 175*C. Jak beza już brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. U mnie już po połowie pieczenia, przykryłam papierem.
lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.