Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka pod kruszonką to jeden z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych pomysłów na jesienny deser. Słodka kruszonka, pod którą kryją się lekko kwaśne jabłka z nutą cynamonu to idealny dodatek do weekendowej kawy. Do przygotowania tego smakołyku wystarczy dosłownie kwadrans. Sprawdź, jakie to proste!
Wielkanocne specjały.
Odsłon: 28
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 30
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 922
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 485
Wielkanocne specjały.
Odsłon: 28
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 30
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 922
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 485
Składniki
Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w grubą kostkę i wymieszaj z 4 łyżkami cukru. Jeśli używasz soczystych jabłek i lubisz, gdy wokół pieczonych owoców wytwarza się galaretka, to wymieszaj je z kisielem cytrynowym lub 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Jeśli wolisz korzenne aromaty, to zamiast kisielu dodaj łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Cukier, mąkę i zimne masło połącz za pomocą miksera lub wyrób dłońmi. Składniki mieszaj tak długo, aż uzyskasz masę w formie kruszonki. UWAGA: Jeśli przygotowujesz kruszonkę z jabłkami w wersji korzennej, to również do ciasta możesz dodać trochę cynamonu.
Do naczynia żaroodpornego posmarowanego cienko masłem wyłóż przygotowane owoce i przykryj je kruszonką.
Jabłka pod kruszonką piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i po całkowitym przestudzeniu!