Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka pod kruszonką to jeden z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych pomysłów na jesienny deser. Słodka kruszonka, pod którą kryją się lekko kwaśne jabłka z nutą cynamonu to idealny dodatek do weekendowej kawy. Do przygotowania tego smakołyku wystarczy dosłownie kwadrans. Sprawdź, jakie to proste!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20320
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1254
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20320
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1254
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Składniki
Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w grubą kostkę i wymieszaj z 4 łyżkami cukru. Jeśli używasz soczystych jabłek i lubisz, gdy wokół pieczonych owoców wytwarza się galaretka, to wymieszaj je z kisielem cytrynowym lub 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Jeśli wolisz korzenne aromaty, to zamiast kisielu dodaj łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Cukier, mąkę i zimne masło połącz za pomocą miksera lub wyrób dłońmi. Składniki mieszaj tak długo, aż uzyskasz masę w formie kruszonki. UWAGA: Jeśli przygotowujesz kruszonkę z jabłkami w wersji korzennej, to również do ciasta możesz dodać trochę cynamonu.
Do naczynia żaroodpornego posmarowanego cienko masłem wyłóż przygotowane owoce i przykryj je kruszonką.
Jabłka pod kruszonką piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i po całkowitym przestudzeniu!