Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka w cieście to słodka przekąska, która skojarzy ci się na pewno ze smakami z dzieciństwa. Połączenie chrupiącego ciasta z soczystymi jabłkami to wyjątkowy pomysł na deser lub podwieczorek. Deser przygotujesz z niewielu składników, a smakiem na pewno zaskoczysz swoich gości. Jabłka w chrupkim cieście możesz posypać cukrem pudrem, cynamonem lub dodać bitej śmietany.
średniej wielkości garnek lub patelnia, miska, łyżka
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19374
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13101
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1748
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232213
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19374
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13101
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1748
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232213
Składniki
Umyj i obierz jabłka. Następnie pokrój je w grubsze plastry i za pomocą noża wytnij z nich środek (krążki).
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
Dodaj mleko i żółtka jaj, a następnie miksuj, aż powstanie gęste ciasto, jak w naleśnikach. Przypilnuj, aby ciasto nie miało grudek.
Rozgrzej olej na patelni. Jabłka zamocz w cieście, a gdy będzie już odpowiednio gorący olej, smaż jabłka z obu stron do zrumienienia się ciasta, około 2-3 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że jabłka muszą być zanurzone w tłuszczu. Jeżeli masz tylko dużą patelnię, to skorzystaj z garnka.
Gotowe jabłka w cieście wyjmij i odsącz za pomocą papierowego ręcznika.
Posyp jabłka z wierzchu cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!