Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowa delicja

Jabłkowa delicja

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 4707

Ciasto wyglądem przyciąga i kusi, smakiem również!

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 45 dag
  • Margaryna 22,5 dag
  • Miód 3 łyzki
  • Soda oczyszczona 1,5 łyzeczki
  • Cukier 15 dag
  • Śmietana 3 łyżki
  • Jajo kurze 2
  • Ciasto jasne:
  • jaja 4 szt
  • mąka pszenna Typ 500 4 łyzki
  • Cukier 4 łyzki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłko 1,20 kg
  • Cukier 4 łyżki
  • galaretka o smaku kiwi
  • Masa śmietanowa:
  • śnieżki 2 szt
  • galaretki czerwone
  • Dodatkowo:
  • delicje szampańskie 2 opakowania
  • polewa o smaku ciemnej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłkowa delicja

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z maki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru i jaj wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki około 20 minut każdy. Forma 25/36.

  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy i pod koniec dodajemy galaretkę w proszku i cukier.

  3. Masa śmietanowa: Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretki czerwone rozrabiamy w 1 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą galaretkę do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę.

  4. Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.
    Przełożenie ciasta: Ciasto-jabłka- ciasto jasne- połowa masy śmietanowej - delicje- masa śmietanowa - ciasto- polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń