Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko słodkości z jabłkami nadal są kuszące. Tak właśnie powstał pomysł na jabłkowe kubeczki, które mają w sobie wszystkie składniki, które lubię, czyli jabłka, rodzynki i migdały. W wersji bardziej świątecznej można dodać do goździki i startą skórkę z pomarańczy, ale jesienna opcja jest tylko z pachnącymi cynamonem jabłkami.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21636
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 164
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 290
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21636
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 164
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 290
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę.
Dodać pokruszone migdały, rodzynki i cukier, wszystko posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.
Kubeczki posmarować masłem. Nałożyć do każdego porcję jabłek.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć na górę kubeczków. "Przykrywkę" z ciasta związać delikatnie dookoła sznurkiem. Na górze zrobić kilka otworów, żeby nie popękało w trakcie pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut (aż do zarumienienia ciasta)