Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jaglane kaszotto w miseczkach"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Cukinie umyj, wytrzyj. Od spodu odetnij po cieniutkim plasterku, by były stabilne. Następnie odkrój wierzchy (ok. 2 cm). Łyżką wydrąż miąższ tak, by nie uszkodzić ścianek cukinii. Powstałe kokilki włóż na 3 min do posolonego wrzątku. Wyjmij, osącz.
Na dużą patelnię wlej łyżkę oleju, zeszklij obrane, posiekane cebule oraz oczyszczony, pokrojony na kawałeczki por. Dodaj posiekany czosnek, a po chwili obrane i starte na dużych oczkach: marchewkę i seler. Smaż, mieszając, przez ok. 2 min. Przesuń warzywa na bok patelni, w wolne miejsce włóż mięso, wlej łyżkę oleju. Dopraw mięso solą, pieprzem i papryką. Obsmaż, mieszając.
Połącz mięso z warzywami, dodaj kaszę. Wlej gorący bulion, sos sojowy, dodaj koncentrat i zagotuj. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Wymieszaj, przykryj patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut. Dodaj posiekaną kolendrę. Potrawką napełnij cukinie. Piecz ok. 10 min w 180 st.
Wszystko przełóż do formy wylepionej ciastem.Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 35 min. Tartę przestudź, pokrój na porcje. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.Źródło: Tina