Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagodowa zebra"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 135
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 135
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Składniki
W jednej misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki wody gazowanej. Wszystkie połącz mikserem na wolnych obrotach.
W drugiej misce ubij na sztywno białka. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki wody gazowanej. Do drugiej połowę opłukanych i osuszonych jagód.
Przygotuj podłużną formę, wyłóż ją pergaminem. Na środek wlewaj na zmianę po 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 45 min w temperaturze 180 st. Ciasto wyjmij z formy, pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i pozostałymi jagodami.
czas ok. 80 min; porcja – 270 kcal, cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety