Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowy deser ze słoiczków"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Składniki
W misce wymieszaj suche : mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Przestudź.
Do suchych składników dodaj mokre: rozpuszczone masło, mleko oraz jajko. Całość starannie wymieszaj. Przygotuj 12 foremek na muffiny (lub jedną większą foremkę). Nałóż przygotowane ciasto. Piecz w 180 st. ok. 25 minut. Wyjmij, ostudź, pokrój w dużą kostkę.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder. Jagody przebierz, opłucz i osusz na sicie. Cytrynę sparz wrzątkiem, pokrój w cienkie plasterki, a potem na połówki lub ćwiartki. Opłucz i osusz 12 listków mięty.
Do słoiczków lub pucharków wkładaj na przemian kawałki ciasta, jagody i bitą śmietanę. Deser udekoruj cytryną oraz listkami mięty. Od razu podawaj na stół.
Czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 1,90 zł, 12 porcji.Źródło: Świat kobiety