Do góry

Desery Przepis na:

jagodzianki...

jagodzianki...

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18624

Dodano:

Odsłon: 8954

Przepis polecam bo bułeczki są wysmienite! Z podanych składników wychodzi około 26 bułeczek..;):

Składniki

  • ciasto: 1kg maki tortowej
  • 4 płaskie łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl cieplej wody
  • 1 jajko , 2 żółtka
  • 100g masła
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • nadzienie: ok 450g jagód
  • 1 łyżeczka cukru z wanilia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • do posmarowania: żółtko + łyżka wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem, maką i cukrem z wanilią.

  2. Ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże suche, roztrzepane jajko z żółtkami, ciepłą wodę i wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrabiać ok 10-12 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie formować bułeczki: nabierać łopatką ciasto (mniej więcej 2 łyżki) układać na stole, ręką rozpłaszczać na okrągłe placki. Na środek nakładać po 1 łyżce nadzienia jagodowego i zlepić dokładnie podnosząc dwa przeciwlegle brzegi.

  4. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami blachy do napuszenia na ok. 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik to 190stC.

  5. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jagodzianki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrowac lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 08 lipca 2013 Mojej córci by podpasowały te bułeczki uwielbia wszystko co z malinami i jagodami:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń