Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe i jagodowe nadzienie. Kto mogłby oprzeć się tym słodkim bułeczką :)
Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia.
Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem.
Rady: Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki.
Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu jagodzianki będą bardziej puszyste po upieczeniu.
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 98
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 537
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 49
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 93
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 101
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 98
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 537
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 49
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 93
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 101
Składniki
Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia.
Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem.
Rady: Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu jagodzianki będą bardziej puszyste po upieczeniu.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 110
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 196