Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe i jagodowe nadzienie. Kto mogłby oprzeć się tym słodkim bułeczką :)
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 1902
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 604
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 6296
Smaczna jarska młoda kapusta duszona z marchewką , koperkiem i szczypiorkiem...
Odsłon: 1902
Prosty i smaczny deserek galaretki z bitą śmietaną idealny na upalne dni.
Odsłon: 604
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 6296
Składniki
Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia.
Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem.
Rady: Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu jagodzianki będą bardziej puszyste po upieczeniu.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Desery
Ciasto z owocami
Desery
Ciasto francuskie z owocami
Desery
Bûche de Noël
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Pyszna tarta inna niż wszystkie.
Odsłon: 27
Ciasto z owocami
nadszedł czas świeżych owoców i czas na ciasta z nimi, dobrze mieć wypróbowan...
Odsłon: 147