Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 156

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe i jagodowe nadzienie. Kto mogłby oprzeć się tym słodkim bułeczką :)

Składniki

  • Mąka tortowa 500 g
  • mleko 3,2% 220 ml
  • Drożdże 30 g
  • Jajko 2 szt.
  • żółtko jaja kurzego 1 szt.
  • Cukier 100 g
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • masło stopione 60 g
  • szczypta soli
  • Jagody 300 g
  • Cukier 2 łyżki
  • Cukier puder 1 szklanka
  • białko jaja kurzego 1 szt.
  • jagody rozgniecione 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jagodzianki

Przygotowanie

  1. Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.

  2. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia.

  3. Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem.

  4. Rady: Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
    Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki.
    Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu jagodzianki będą bardziej puszyste po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń