Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1147
Dodano: 11.06.2010
Odsłon: 20188
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj sól, wlej mleko, wbij jajko, wymieszaj dokładnie. Dodaj olej i resztę składników. Zagnieć miękkie, plastyczne ciasto. Zostaw je na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Po tym czasie ciasto krótko wyrób, podziel na części jak bułeczki, w kule. Z każdej kuli zrób placek (ja to robię dłonią) i na środku połóż kopiastą łyżkę farszu jagodowego. Zlep brzegi jak pierogi. Bułeczki kładź na wyłożonej papierem blasze złączeniem do dołu. Pozostaw do napuszenia ok. 30-45 min. Wyrośnięte jagodzianki piecz w temp. 220 st. przez ok. 15 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Ropcia 17 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Czy ktoś ma pomysł na to, żeby sok z jagód się nie wylewał z bułeczek przed i podczas pieczenia ?1 Kto głosował? | Odpowiedz

achol 22 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
witam !!robiłam ten przepis,rewelacja,pycha,prosty język.
POLECAM
1 Kto głosował? | Odpowiedz

beti83 16 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
wczoraj zaopatrzyłam się w 4 kilo jagód na placu - do zamrażarki i całą zimę takie jagodzianki będę robić (no i pierogi z jagodami)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 13 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Jagody deserowe to rodzaj konfitury, tyle że w słoiczku są prawie same owoce, a mało jest tego sosiku, jak to zwykle w konfiturach. Gdy nie ma jeszcze "prawdziwych" jagód a mam ochotę na coś z jagodami to z powodzeniem je stosuję. Jak już pisałam, kupiłam w Kauflandzie, producent nazywa się "Vortumnus".1 Kto głosował? | Odpowiedz

ivaVienna 12 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Powiedzcie prosze co to sa jagody deserowe?1 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 12 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Żeby nie popękały smaruję je przed pieczeniem roztopionym masłem. Jagody deserowe kupiłam w Kauflandzie. A na najwspanialsze jagodzianki zapraszam do Ciechanowa, do cukierni państwa Siembor :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

karina14 12 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
robiłam je wyszły pyszne!2 Kto głosował? | Odpowiedz

passia 12 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
najlepsze jagodzianki jadłam we Władysławowie...do tej pory pamiętam ich smak :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
piękne bułeczki :)jak Ty to robisz że bułeczki Ci nie popękały? mi niestety zawsze pękają (z boku)...może koleżanki mają jakiś ekstra sposób na to? :)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 11 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
o jejku wygladają pysznie przypominają mi wakacje w kołobrzegu1 Kto głosował? | Odpowiedz