Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki z lukrem jagodowym lub kruszonka!

Jagodzianki z lukrem jagodowym lub kruszonka!

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 106

Pyszne jagodzianki z lukrem jagodowym lub z kruszonka!

Składniki

  • 500g maki,szczypta soli
  • 1 jajko,100g roztopionego masla
  • 5 lyzek cukru,250ml cieplego mleka,kostka drozdzy
  • 400g jagód,4 lyzki cukru,2 lyzki skrobi kukurydzianej
  • na kruszonke: 50g masla 50g cukru 100g maki
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Jagodzianki z lukrem jagodowym lub kruszonka!

Przygotowanie

  1. drozdze rozrabiamy z cukrem dodajemy troche mleka.Mieszamy i dodajemy do maki.Odstawiamy pod przykryciem na 10min.
    Dodajemy jajko,reszte cukru i mleka.Ugniatamy w mikserze i dodajemy roztopione ,przestudzone maslo.Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. godziny pod przykryciem.
    Nastepnie dzielimy na 16 czesci i przykrywamy sciereczaka.
    Farsz jagodowy:
    400g jagód dodajemy cukieri skrobie,mieszamy.
    Ciasto rozciagamy palcami dodajemy farsz i zlepiamy jak pierogi.
    Piekarnik zalanczamy na 180stopni góra-dól
    na blaszcze ukladamy jagodzianki i smarujemy zóltkiem z mlekiem i pieczemy przezok.20 min.
    Jagodzianki z kruszonka posypujemy i wkladamy do piekarnika.
    Jagodzianki z lukrem lukrujemy po wystygnieciu.

  2. Kruszonka:

    Wszystkie skladniki zagniatamy i posypujemy jagodzianki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń