Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarska sałatka makaronowa z mozzarellą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 218
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 218
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Zamieszaj, gotuj ok. 8 minut. Następnie odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz.
Pomidory umyj, pokrój w grubą kostkę. Mozzarellę potnij na kawałeczki. Liście sałat umyj, dobrze osusz (najlepiej w specjalnej wirówce do sałaty albo na ściereczce). Potem porwij je na drobne kawałeczki.
Ocet utrzyj ze szczyptą: soli, pierzu oraz cukru. Ciągle ubijając trzepaczką, dolej cienkim strumieniem oliwę. Ew. sos ponownie przypraw do smaku.
Makaron wymieszaj z pokrojonymi pomidorami, serem i sałatą. Polej przygotowanym sosem. Przemieszaj. Posyp rzeżuchą. Podawaj od razu po przygotowaniu.Źródło: Tina