Do góry

Desery Przepis na:

Jarska zapiekanka

Jarska zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8459

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Jarska zapiekanka"

Składniki

  • 2 cukinie
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 20 dag sera żółtego
  • niepełna szklanka śmietanki 30%
  • szklanka wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • pół pęczka siekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jarska zapiekanka

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone cukinie pokrój w plasterki, obrane ziemniaki w talarki, a cienkie marchewki przetnij wzdłuż na pół.

  2. Wywar zagotuj ze śmietaną, dopraw solą oraz pieprzem, po czym zagęść zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym serem żółtym.

  3. Ułóż warzywa w wysmarowanej oliwą formie żaroodpornej i zalej je sosem. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 minut.

  4. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

  5. Czas: 50 min. 1 porcja = 270 kcal.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń