Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Luty kojarzy się głównie z Walentynkami, a co za tym idzie - ognistą czerwienią symbolizującą miłość. Nie wiem, jak jest w Waszych miastach, ale u mnie witryny sklepowe krzyczą, że dzień zakochanych tuż, tuż. Przy czwartkowej porannej kawie zrodził się pomysł na prosty i pyszny deser, w którym tematem przewodnim są owoce w kolorze czerwonym i ich pochodne. Do tego soczysty, żółty ananas, który przywodzi na myśl lato, słońce i rajskie plaże. Nie wiem dlaczego, ale ja zawsze mam z nim jeszcze jedno skojarzenie: utwór "Sunshine reggae" zespołu Laid Back, choć w teledysku sam owoc nie występuje ;-) A Wy jakie pyszności szykujecie na czternastego lutego?
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5520
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1015
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5125
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1443
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5520
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1015
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5125
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1443
Składniki
Deser najlepiej przygotować w dzień poprzedzający podanie, bo potrzebny jest czas na stężenie galaretek. Przygotować galaretkę truskawkową: rozpuścić ją w 350 - 400 ml gorącej wody, wlać do pojemnika i chłodną wstawić do lodówki. Kiedy dobrze stężeje, wykrawać z niej najmniejszą foremką do ciastek serduszka, którymi ozdobimy górę deseru.
Ananasa pokroić w średniej wielkości kostkę, wyłożyć dno szklanych misek (u mnie 2 duże, każda po 17 cm średnicy) lub pucharków, zalać galaretką cytrynową przygotowaną z 400 ml gorącej wody. Wstawić do lodówki, by stężało. Z 500 ml soku Kubuś odlać około 150 ml, rozpuścić w tym proszek budyniowy, resztę soku zagotować. Powoli wlewać rozrobiony budyń, dokładnie mieszać rózgą, by nie było grudek, kiedy zacznie gęstnieć, pogotować do 1 minuty, zdjąć z gazu, wystudzić.
Wyciągnąć stężałą galaretkę, ułożyć na niej delicje czekoladą do góry, na to położyć kubusiowy mus.
Ponownie schłodzić w lodówce, wyjąć, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w budyń. Przygotować przezroczystą galaretkę (400 ml wody), chłodną delikatnie wylać na owoce i wstawić do lodówki, by stężała. Ostatnią czynnością jest ułożenie serc na wierzchu. Teraz już tylko potrzebne są 2 łyżki i można zaprosić ukochaną osoba, z którą podzielimy się tym smakołykiem.