Do góry

Desery Przepis na:

jesienne ciasto marchewkowe

Przepis dnia 2015-10-02
jesienne ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2550

Dodano:

Odsłon: 2952

Wilgotne i korzenno-piernikowe ciasto marchewkowe. I dietetyczne. Bez tłuszczu. Z cukrem alternatywnym - erytrolem. Pieczone śliwki dodają marchewce jesiennego klimatu, a jabłko - oprócz smaku - fajnie urozmaica strukturę. Podobnie jak orzechy.

Składniki

  • 100 g mąki /T450/
  • 200 g serka kremowego
  • 3 duże marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika /dodałam więcej imbiru i cynamonu/
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • słodzidło /do smaku/
  • szczypta soli
  • 0,5 cytryny /sok i skórka/
  • 7 śliwek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.

    Mąkę przesiewam z solą, przyprawą piernikową, sodą i proszkiem.
    Marchew myję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieram i kroję w kostkę.
    Jajka ubijam na pianę z cukrem. Dodaję ser i cytrynę. Miksuję. Dokładam po łyżce mieszanki mącznej. Ciągle miksuję.
    Orzechy, otartą marchew i jabłko mieszam łyżką z ciastem.
    Ciasto marchewkowe przekładam na tortownicę i rozsmarowuję równomiernie.
    Śliwki przekrawam i układam powierzchnią ciętą do góry.
    Piekę około 50-60 minut.
    Zostawiam na jakieś 15 minut w uchylonym piekarniku.
    Chłodzę w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń