Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne i korzenno-piernikowe ciasto marchewkowe. I dietetyczne. Bez tłuszczu. Z cukrem alternatywnym - erytrolem. Pieczone śliwki dodają marchewce jesiennego klimatu, a jabłko - oprócz smaku - fajnie urozmaica strukturę. Podobnie jak orzechy.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Mąkę przesiewam z solą, przyprawą piernikową, sodą i proszkiem. Marchew myję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieram i kroję w kostkę. Jajka ubijam na pianę z cukrem. Dodaję ser i cytrynę. Miksuję. Dokładam po łyżce mieszanki mącznej. Ciągle miksuję. Orzechy, otartą marchew i jabłko mieszam łyżką z ciastem. Ciasto marchewkowe przekładam na tortownicę i rozsmarowuję równomiernie. Śliwki przekrawam i układam powierzchnią ciętą do góry. Piekę około 50-60 minut. Zostawiam na jakieś 15 minut w uchylonym piekarniku. Chłodzę w lodówce.