Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trifle to prosty, warstwowy deser, który możemy serwować zarówno w dużym, pojedynczym naczyniu, jak i w mniejszych pucharkach, przygotowując indywidualne porcje. Nasz jesienny trifle to idealne połączenie wielu, sezonowych smaków. Jeden z lepszych deserów, jakie jedliśmy w ostatnim czasie.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Składniki
Zacznij od zagotowania 450 ml mleka wraz z rozciętą laską wanilii, ekstraktem lub pastą. Doprowadź do wrzenia i wyłącz grzanie. Cukier z żółtkami utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń śmietankowy. Wlej pozostałe 50 ml mleka. Zmiksuj krótko. Powoli wlewaj gorące mleko i mieszaj całość, aby nie powstały grudki. Przelej masę do garnka i ponownie doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając łopatką albo rózgą. Pod koniec wyjmij laskę wanilii. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier puder i krótko zmiksuj. W małym rondelku rozpuść masło niezbędne do przygotowania czekoladowego chrupkiego spodu. Ciastka lub herbatniki czekoladowe posiekaj drobno, aby miały konsystencję piasku. Wymieszaj z masłem.
Ostrym nożem posiekaj orzechy. Przygotuj pucharki. Na spodzie umieść masę z ciastek i masła. Następnie wlej masę budyniową (delikatnie stężałą). Wsyp połowę przygotowanych i posiekanych orzechów. Następną warstwą powinna być bita śmietana. Udekoruj pozostałymi orzechami.