Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i lekki deser jeżynowo-czekoladowy na kefirze.
Składniki
Żelatynę zalewamy zimną wodą. Mieszamy i lekko podgrzewamy, aż się rozpuści. Dodajemy do kefiru w temperaturze pokojowej i dobrze mieszamy. Kefir z żelatyną dzielimy na pół - do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dobrze mieszamy. Wlewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki. Jeżyny dzielimy na pół. Połowę miksujemy na w mierę gładką masę - to będzie sos do podlania deseru. Z drugiej połowy odkładamy kilka sztuk, a resztę miksujemy z pozostałym kefirem i cukrem. Kiedy masa czekoladowa lekko stężeje kładziemy na nią całe jeżyny i zalewamy masą kefirowo-jeżynową. Całość wkładamy do lodówki na 3-4 godziny aby ładnie stężało. Aby deser wyszedł bez problemu, wsadzamy miseczkę z deserem do gorącej wody na około 30 sekund. Deser podajemy na sosie jeżynowym ozdobiony świeżymi owocami.