Do góry

Desery Przepis na:

Jogurt domowy

Jogurt domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1611

Dodano:

Odsłon: 736

Jednymi z najstarszych na świecie produktów mleczarskich są napoje fermentowane (jogurt, kefir, kwaśne mleko). Produkuje się je nie tylko z mleka krowiego ale także z koziego, owczego czy klaczy. Dawniej mleko pozostawiano do samoistnego kwaśnięcia, ale dzisiaj ze względów bezpieczeństwa produkuje się je z mleka pasteryzowanego. Można także użyć mleka UHT. Jeżeli chcemy otrzymać dobrej jakości jogurt o odpowiedniej gęstej konsystencji trzeba użyć szczepionek jogurtowych (na jogurt naturalny lub grecki lub z probiotykami). Bardziej amatorskim sposobem jest zakwaszenie mleka innym (najlepiej przekwaszonym) jogurtem naturalnym (czystym bez dodatków). Do produkcji jogurtu w domu świetnie sprawdzą się jogurtownice, ale można go także zrobić w piekarniku, w termosie, na kaloryferze lub ciepłym parapecie okiennym (od strony południowej). Zasada jest tylko jedna – mleko musi być ciepłe – temperatura 40-45 st. C.

Składniki

  • Mleko 1 litr
  • Szczepionka termofilna jogurtowa lub inny jogurt naturalny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurt domowy

Przygotowanie

  1. 1. Mleko pasteryzowane ogrzać do temp. 40-45 st. C
    2. Dodać szczepionki termofilne jogurtowe bezpośrednio do mleka lub dodać inny przekwaszony jogurt.
    3. Inkubacja w 42-45 st. C (optym. 44 st. C – jogurtownice utrzymują taką temperaturę) przez ok. 4 godz. Jeżeli chcemy użyć piekarnika – to trzeba go ustawić na temperaturę nie przekraczającą 50 st. C. Nagrzewam wtedy mleko przez ok. 20 min., wyłączam piekarnik, gdy ostygnie znów włączam na ok. 20 min., wyłączam i zostawiam na noc. Rano jogurt jest gotowy i wkładam go do lodówki.

  2. Gotowy jogurt ma zwartą jednolitą konsystencję i „błyszczącą” powierzchnię.
    Jeżeli chcecie otrzymać jogurt grecki (bardzo sztywny do jedzenia łyżeczką) trzeba kupić odpowiednią szczepionkę (jogurty łyżeczkowe, jogurt grecki).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 31 sierpnia 2018 Skorzystam z przepisu bo próbowałam ale bez szczepionki i nie bardzo mi smakował.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń