Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka jogurtowa pianka idealnie współgra ze słodkim sporem i soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Od takich deserów ciężko się oderwać.
Składniki
Spód: Musli rozdrobnić w mikserze, daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Odsączyć i zmiksować na pulpę. Daktyle dodać do musli i zagnieść całość. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm. Formę wstawić do lodówki.
Jogurtowiec: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Cienką strużką wlewać żelatynę krótko miksując. Masę od razu podzielić na dwie równe porcje przelewając ją do dwóch dzbanków. Do jednej porcji dodać kakao, kawę i 2 łyżki cukru pudru, krótko zmiksować. Na sam środek tortownicy wylewać naprzemiennie masę jasną i ciemną, jak w przypadku ciasta zebra. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jogurtowiec wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone mandarynki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Zimną galaretkę wylać na wierzch jogurtowca. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Rada: Po dodaniu żelatyny do jogurtów masa może szybko tężeć. Należy krótko zmiksować porcję masy z kakao i kawą i energicznie wylewać porcje na środek tortownicy nim zdążą stężeć. Do jogurtowca można użyć dowolnych owoców sezonowych i dowolnego, ulubionego smaku galaretki.