Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami

Jogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 198

Lekka jogurtowa pianka idealnie współgra ze słodkim sporem i soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Od takich deserów ciężko się oderwać.

Składniki

  • Musli 100 g
  • Daktyle 100 g
  • Jogurt naturalny gęsty 1200 ml
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • Cukier puder 8 łyżek
  • Kakao 2 łyżeczki
  • Kawa zbożowa 2 łyżki
  • Żelatyna 3 łyżki
  • Mandarynki 3 szt.
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowa zebra na spodzie musli z mandarynkami

Przygotowanie

  1. Spód: Musli rozdrobnić w mikserze, daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Odsączyć i zmiksować na pulpę. Daktyle dodać do musli i zagnieść całość. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm. Formę wstawić do lodówki.

  2. Jogurtowiec: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Cienką strużką wlewać żelatynę krótko miksując. Masę od razu podzielić na dwie równe porcje przelewając ją do dwóch dzbanków. Do jednej porcji dodać kakao, kawę i 2 łyżki cukru pudru, krótko zmiksować. Na sam środek tortownicy wylewać naprzemiennie masę jasną i ciemną, jak w przypadku ciasta zebra. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jogurtowiec wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone mandarynki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Zimną galaretkę wylać na wierzch jogurtowca. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  3. Rada: Po dodaniu żelatyny do jogurtów masa może szybko tężeć. Należy krótko zmiksować porcję masy z kakao i kawą i energicznie wylewać porcje na środek tortownicy nim zdążą stężeć.
    Do jogurtowca można użyć dowolnych owoców sezonowych i dowolnego, ulubionego smaku galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń