Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Można je przygotować z sosem truskawkowym lub polane rozpuszczoną czekoladą deserową albo ze swoim ulubionym sosem. Wiem że czekolada, jogurt i truskawki to zgrana paczka i oba deserki są pyszne
garnek, łyżka, miseczki lub foremki,
Składniki
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mleko podgrzać razem z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Do mleka wlać rozpuszczoną żelatynę zamieszać i zdjąć z ognia. Jogurt przelać do garnka , do jogurtu wlać ciepłe mleko i mieszać aż składniki się połączą w jedną całość. Masę przelać do foremek ( u mnie szklane średniej wielkości miseczki) i wstawić do lodówki do stężenia na około 4 godziny. W między czasie przygotować sos; Truskawki lekko rozmrozić a następnie zmiksować z cukrem pudrem. Jeżeli mamy truskawki świeże to oczyścić ze szypułek zmiksować z cukrem pudrem i przetrzeć przez sitko. Miseczki z deserkami po wyjęciu z lodówki umieścić na chwilę w gorącej wodzie i ostrożnie wyjąc deserek na talerz do góry dnem. Polać przygotowanym wcześniej sosem. Rada; Deserki można również polać rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą deserową . Zdjęcie deserku z sosem i polewą czekoladową. Smacznego. Czas przygotowania do 60 minut + czas chłodzenia.
Deserek z sosem truskawkowym i z rozpuszczoną czekoladą deserową.