Do góry

Desery Przepis na:

Jogutrowy sernik cytrynowy

Jogutrowy sernik cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2227

Dodano:

Odsłon: 3716

Ostatnio bardzo polubiłam wszelkiego rodzaju serniki. Mocno wilgotny z wyczuwalną nutą cytryny. Jest wybitnie smaczny

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 1½ szklanki mąki krupczatki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 125g margaryny,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Składniki na masę twarogową:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 2 duże gęste jogurty naturalne
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie
  • 1 cytryna
  • 6 jaj
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jogutrowy sernik cytrynowy

Przygotowanie

  1. Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Zagnieść. Schłodzić przez 1 godz.

    Twaróg, jogurty, śmietankę i cukier umieścić w misie i dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Dodać startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok. Cały czas miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju.

  2. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 kruszonki. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta.
    Piec ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń