Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Kaczkę natrzyj solą i masłem. Pomarańczę sparz, obierz cieniutko ze skórki, wyciśnij sok. Skórkę (uważaj, by nie miała białych części, bo będzie gorzka!) posiekaj, wymieszaj z majerankiem. Włóż do kaczki.
Kaczkę przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ok. 3 godzin. Zdejmij pokrywkę, polej kaczkę sokiem z pomarańczy i piecz 30–40 minut.
Sos: sok z 3 pomarańczy podgrzej z winem. Dodaj dżem i imbir. Zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Pomarańczę sparz, potnij na cieniutkie plasterki. Włóż na chwilkę do gorącego sosu. Ryż lub kaszę ugotuj z rodzynkami.
Pieczeń wyjmij na ogrzany półmisek, polej zagęszczonym sosem i obłóż plasterkami pomarańczy. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Z nadzieniem
Kaczkę możesz nafaszerować cząstkami pomarańczy (bez błonek) wymieszanymi z kawałkami jabłek i imbiru.Źródło: Naj