Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowa babka z gruszkami w winie"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 308
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 76
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5084
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32677
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 353
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 250
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 308
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 76
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5084
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32677
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 353
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 250
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł
Obrane gruszki przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki, usuwamy pestki. Do wina dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, 125 g cukru, anyż, laski cynamonu i zagotowujemy. Zalewamy gruszki i dusimy na małym ogniu 10–15 minut. Owoce osączamy z płynu, studzimy i kroimy w plastry.
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli, mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy w kształcie babki. Wciskamy plastry gruszek i pieczemy ok. 50 minut w 180oC.
Białą czekoladę ścieramy na wiórki. Konfiturę żurawinową podgrzewamy i dekorujemy nią ostudzoną babkę. Na koniec posypujemy czekoladowymi wiórkami.Źródło: Rewia