Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowa babka z gruszkami w winie"
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 785
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 91
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 182
Polecam, pychota.
Odsłon: 465
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 270
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 785
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 91
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 182
Polecam, pychota.
Odsłon: 465
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 270
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł
Obrane gruszki przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki, usuwamy pestki. Do wina dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, 125 g cukru, anyż, laski cynamonu i zagotowujemy. Zalewamy gruszki i dusimy na małym ogniu 10–15 minut. Owoce osączamy z płynu, studzimy i kroimy w plastry.
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli, mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy w kształcie babki. Wciskamy plastry gruszek i pieczemy ok. 50 minut w 180oC.
Białą czekoladę ścieramy na wiórki. Konfiturę żurawinową podgrzewamy i dekorujemy nią ostudzoną babkę. Na koniec posypujemy czekoladowymi wiórkami.Źródło: Rewia