Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowa rolada bezowa z bananami

Kakaowa rolada bezowa z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 2683

Kolejny sposób na wykorzystanie białek Pyszna rolada bezowa z dodatkiem kakao.

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Na krem:
  • 250 g. śmietanki 30 %
  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 banany
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po trochu wsypywać cukier, cały czas ubijając.
    Kiedy masa będzie gęsta i szklista dodać make, kakao i sok z cytryny. Wymieszać delikatnie łyżką.
    Gotową masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

  2. Wyciągnąć z piekarnika i odczekać około 10 minut. Następnie bezę przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Górną częścią do dołu, tak żeby papier znalazł się u góry. Delikatnie oderwać papier.
    Zostawić do całkowitego przestudzenia. W tym czasie przygotować krem.
    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
    Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, następnie serek.
    Zmiksować, tylko do połączenia składników. Łyżkę masy dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie wlać żelatynę do masy i jeszcze raz zmiksować.
    Gotową masę, wyłożyć na roladę. Rozsmarować. Banany pokroić w plastry i ułożyć na masie śmietanowej. U mnie, banany przykryły trochę więcej
    niż połowę rolady.

  3. Zawinąć roladę. Następnie, owinąć w folie aluminiową i schłodzić w lodówce około dwie godziny. Ja po zawinięciu przekroiłam roladę na pół i dopiero
    zawinęłam w folię. Łatwiej wtedy umieścić w lodówce.

  4. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń