Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe muffinki na maślance

Kakaowe muffinki na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25359

Dodano:

Odsłon: 4560

Propozycja na smakowite oraz niezwykle delikatne babeczki kakaowe na maślance, które umilą nam czas z popołudniową kawą, a także będą świetną energetyczną przekąską. Babeczki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Błyskawicznie też znikają ;)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka z laski wanilii
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kakaowe muffinki na maślance

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy ją z kakao, proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem.

  2. Masło rozpuszczamy w rondelku lub kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do niego jajka oraz maślankę. Wszystko energicznie mieszamy, a powstałą masę wraz z ziarenkami wanilii dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia (możemy użyć także miksera).

  3. Powstałą masę przekładamy do muffinkowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut.

    * Najlepiej napełniać foremki do 3/4 wysokości. Tej na zdjęciu dość mocno się urosło :D

  4. Ostudzone muffinki możemy dowolnie udekorować - cukrem pudrem, kremem śmietankowym lub czekoladą, ale świetnie smakują także bez dodatków :D

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń