Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
niezawodne i szybkie w wykonaniu babeczki udekorowane jak czapka Mikołaja .Idealny pomysł na mikołajkowe słodkości dla dużych i małych :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 514
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 808
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 514
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 808
Składniki
Do jednej miski dajemy olej,mleko,wodę i jajko-mieszamy. Do drugiej mąkę,proszek do pieczenia,sodę,cukier. Do suchych składników dajemy mokre i mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto dzielimy na pół i do jednej połowy dajemy kakao i mieszamy.Ciasto nakładamy łyżką-raz jasne,raz ciemne do 2/3 wysokości foremek.
Pieczemy około 25 minut do suchgo patyczka w temp 180 stopni.Studzimy.
DEKORACJA Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno .Odkładamy trochę śmietany do białych elementów około 2 łyżki ,do reszty dodajemy barwnik spożywczy i miksujemy (ja używam barwniki w proszku) Czerwonym kremem robimy szprycą dużą rozetę na każdej babeczce,potem białą robimy pompon i pasek dookoła czapki.
Ja na każdej czapeczce dołożyłam cukrową śnieżynkę.