Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafior z soczewicą i marchewką"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 226
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1131
Składniki
Kalafior zanurz na 5-10 minut w zimnej wodzie,by usunąć wszystkie zanieczyszczenia. Potem wyjmij go, osusz, podziel na średniej wielkości różyczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki. Daktyle potnij w grubsze plasterki (daktyle możesz zastąpić suszonymi morelami).
Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozgrzej oliwę. Włóż różyczki kalafiora oraz słupki marchewki. Warzywa krótko podsmaż na dużym płomieniu. Dodaj soczewicę, daktyle i pokrojonego indyka. Całość oprósz curry. Krótko zasmaż. Podlej ok. 500 ml wrzącej wody. Wsyp bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś ok. 15 minut.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Wymieszaj 15 dag jogurtu z mąką ziemniaczaną. Wlej na patelnię z warzywami i indykiem. Podgrzewaj razem jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Posyp listkami natki. Udekoruj kleksami pozostałego jogurtu.
ok. 30 minut. 1 porcja 380 kcal.Źródło: Tina