Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanelbullar to przysmak kuchni szwedzkiej, który tłumaczymy jako „bułeczki z cynamonem”, ponieważ do wykonania nadzienia używa się znacznej ilości tej przyprawy. Do przygotowania ciasta natomiast dodaje się kardamon. Bułeczki pysznie smakują z czarną kawą lub herbatą.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2733
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 214
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 43
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2733
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 214
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 43
Składniki
Połącz miękkie masło z cukrami, przyprawami, mąką i wodą. Wymieszaj, aby masa była gładka i łatwa do smarowania.
Pokrusz drożdże do miski i dodaj ciepłe mleko. Wymieszaj, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się w mleku. Następnie dodaj cynamon, pokrojone w kostkę masło, cukier i połowę porcji mąki. Wymieszaj, aby powstało miękkie ciasto, następnie dodaj sól i resztę mąki. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ugniataj około 10 minut, aby ciasto było gładkie i zwarte, a następnie zostaw na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt (ok. 30 × 40 cm). Rozłóż nadzienie na całej powierzchni ciasta, a następnie ciasno zwiń w roladę (od dłuższego boku). Powstały rulon pokrój ostrym nożem na ok. 1 – 1,5 cm plastry. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia rozłóż bułeczki tak, aby były między nimi odstępy. Przykryj ściereczkami i odstaw na 30 – 40 minut. Po tym czasie posmaruj wierzchy bułek roztrzepanym jajkiem i posyp perlistym cukrem. Piecz w piecu nagrzanym do 200°C przez ok. 10 – 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wystudź kanelbullar i podawaj.