Do góry

Desery Przepis na:

Kapelusze z wiśniami

Kapelusze z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1011

Dodano:

Odsłon: 3423

Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i szybko. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 200 g wiśni lub dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyjesz wiśni)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin).
    Wiśnie mieszam z cukrem pudrem.
    Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni lub dżem wiśniowy i przykrywam drugim kołem, dociskam brzegi.
    Kapelusze układam na blaszce wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane.
    Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem.
    Kapelusze z wiśniami najlepiej smakują na ciepło, zatem smacznego i zabieramy się do jedzenia
    :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń