Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka ziołowo-czosnkowa"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 490 kcal. Cena porcji: 4,20 zł
Zioła opłucz, osusz, oderwij od gałązek igiełki rozmarynu oraz listki natki, bazylii, tymianku i oregano. Drobniutko je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, startym parmezanem, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.
Jeśli lubisz, możesz dodać mielone migdały albo posiekane pestki słonecznika. Dodaj wtedy trochę więcej oleju, aby masa miała konsystencję pasty.
Karkówkę umyj pod bieżącą wodą. Mięso wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron pastą ziołowo-czosnkową. Obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
Zamarynowaną pieczeń posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Podlej bulionem. Piecz około godziny. W czasie pieczenia często polewaj mięso sosem z dna brytfanki.
Podawaj na gorąco z ziemniakami albo (po wystudzeniu) jako wędlinę z dodatkiem zimnego sosu śmietanowego lub jogurtowo-czosnkowego.Źródło: Tina